Kruiden

Kruidengeneeskunde is een van de belangrijkste pijlers van de Chinese geneeskunde. Wanneer het lichaam zodanig is uitgeput of verstoort dat het bloed en zuurstof niet goed meer gereguleerd kan worden, zullen de behandelwijzen acupunctuur en shiatsu minder aanslaan. Kruiden worden gekozen om de behandelingen aan te vullen. Door het samenvoegen van verschillende kruiden kan een kruidenformule worden samengesteld die precies op de patiënt is afgestemd.

Kruiden worden ingedeeld volgens bepaalde effecten zoals de temperatuur reactie, circulatierichting, smaak of die gerelateerd zijn aan het functionele circuit. Aan de hand van de diagnose worden de kruiden geselecteerd en samengesteld.De kruiden worden in de regel in  poedervorm of granulaat  of in capsules verstrekt.

Zo kunnen verschillende aandoeningen zeer effectief bestreden worden. In tegenstelling tot het versnipperde karakter van de westerse kruidenkunde, waar veel kennis in de loop der eeuwen verloren is gegaan, heeft de Chinese kruidengeneeskunde zich ontwikkeld tot een volwaardig wetenschappelijk systeem. Door moderne biochemische kennis kunnen deze kruiden nu nog effectiever gebruikt worden.
In de gehanteerde kruidentherapie wordt bijna uitsluitend gebruik gemaakt van onder gecontroleerde omstandigheden geproduceerde kruiden, welke via de reguliere importeurs onder strenge controle van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gedistribueerd worden.

Veel specerijen en kruiden die voor medicinale doeleinden gebruikt worden zijn ook terug te vinden in de traditionele keuken. Maar wanneer is bijvoorbeeld gember een medicijn, gesneden gember in een roerbakschotel wordt beschouwd als voedsel, stukjes gember met andere kruiden in b.v. een thee wordt beschouwd als medicijn, knoflook staat bekend als smaakmaker maar ook als medicijn tegen ziekten van hart en bloedsomloop, verkoudheid en slijmvliesontstekingen.

De Chinese geneeskunde maakt gebruik van planten en mineralen, samengevat onder de noemer “kruiden”. Deze stoffen zijn gerubriceerd op basis van hun voornaamste genezende eigenschappen. Systematisch onderzoek en jarenlange ontwikkelingen hebben in China een medische traditie met een volledig theoretische en klinische achtergrond tot stand gebracht.

Bij een juiste toepassing blijkt Chinese geneeskunde veilig en effectief te werken en een krachtig wapen te zijn in de strijd voor gezondheid en genezing.

Neem contact met ons op

Als u meer wilt weten over kruiden.